4C POSUDZOVANIE DIAMANTOV
Hodnotenie diamantov je postavené na 4 hlavných parametroch, ktoré majú svoje presné pravidlá, ktoré nastavila GIA (Gemological Institut of Amerika) v USA. V roku 1961 bola založená Medzinárodná organizácia združujúca výrobcov a predajcov drahých kameňov, šperkov a perál CIBJO a neskôr v roku 1976 založila oddelenie pre certifikáciu Vysoká rada pre diamanty HDR. Tieto inštitúcie dohliadajú na správnu certifikáciu a obchodovanie s diamantmi.
ZÁKLADNÉ PARAMETRE PRE HODNOTENIE DIAMANTOV
Pri hodnotení diamantov sa posudzujú štyri základné parametre diamantov. Brús (cut), váha (carat), čistota (clarity) a farba (color). Tieto parametre sa označujú ako 4C a určujú kvalitu a cenu diamantu.

CUT - BRÚS DIAMANTU
Cut je názov pre brús diamantu. Diamant je kameň, ktorý dokonale pracuje s odrazmi svetla. Aby sa jeho efekt zvýšil, je potrebné
ho vybrúsiť do požadovaného tvaru. Existuje niekoľko typov brúsu, z ktorých najčastejší je briliantový brús. Ten je založený
na optických výpočtoch, ktoré zvyšujú krásu kameňa a ktorého výsledkom je brilancia a disperzia. Briliantový brús má okrúhly obrys a skladá sa z koruny a pavilónu.
Posúdenie kvality brúsu spočíva v porovnaní daného kameňa s ideálnymi proporciami a symetriou, matematicky vypočítaného modelu. Všetky nepravideľnosti sú definované ako vady brúsu. Odchýlky od ideálneho modelu sú označené v kvalite brúsu
na stupnici - excelent, ideal cut, very good, good, fair a poor.

CARAT - HMOTNOSŤ DIAMANTU
Carat predstavuje hmotnosť diamantu. Hmotnosť diamantu je udávaná vždy v karátoch - medzinárodne je používaná skratka "ct". Táto váha sa v certifikátoch udáva s presnosťou na dve desatinné miesta. Meranie prebieha s presnosťou na tri desatinné miesta, pričom zaokrúhlenie druhého desatinného miesta nahor je možné iba v prípade, že tisícina je 9.
1 ct = 200 mg = 0,2 g
Vzhľadom k presne stanoveným parametrom briliantového brúsu možno pomerne presne určiť váhu tiež zmeraním základných rozmerov briliantu, tj. priemeru (min. v dvoch na seba kolmých osiach) a výšky.
Odhadovaná hmotnosť [ct] = (priemer rundisty) 2 x výška x 0,0061
Jednotka karát pochádza zo stredovekých trhovísk, kde sa ako váhová jednotka pre obchodovanie s drahými kameňmi, resp. pre ich vyvažovanie, používali plody svätojánskeho chleba. Semená svätojánskeho chleba majú unikátnu vlastnosť - všetky vážia rovnako. Anglický názov chlebovníka je carob, od tohto slova vznikol názov carat = karát.
CLARITY - ČISTOTA DIAMANTU
Čistota diamantu je daná počtom cudzorodých látok obsiahnutých v pozorovanom kameni. Tieto nehomogenity môžu byť vnútorné charakteristiky - nazývajú sa inklúzie diamantu (tmavý "uhlík", biely "ľad", praskliny, atď.), ktoré vznikli v jednotlivých fázach tvorby kryštálu. Ďalej to môžu byť vonkajšie charakteristiky (škrabance, nadbytočné facety, naturaly, atď.), ktoré vznikli opracovaním,
alebo ich nebolo možné opracovaním diamantu odstrániť.
Na veľkosti a rozložení týchto charakteristík závisí priradenie príslušnej triedy čistoty posudzovania diamantu. Ako štandard
pre merateľnosť sa používa lupa s desaťnásobným zväčšením.

COLOR - FARBA DIAMANTU
Diamant sa ako jediný drahý kameň v prírode vyskytuje vo všetkých farebných modifikáciách. Avšak diamanty vyskytujúce sa
v prírode sú najčastejšie po vybrúsení vo farbách od bielej po žltú. Na tieto základné farby bola prijatá medzinárodná stupnica farieb, ktorá sa značí písmenami latinskej abecedy D-Z. Čím je farba diamantu belšia, tým je jej označenie bližšie k písmenu D.
Farebnú špecifikáciu musí vykonávať skúsený profesionál pomocou sady vzorkových kameňov (master stones) a ich porovnávaním
s hodnoteným kameňom.